De Yale Pin-tumbler uitvinding

Yales bekendst ontworpen slot is het pin-tumbler cilinderslot.

Geïnspireerd door de Egyptenaren

Soortgelijke sloten, met pinnen, werden zo'n 4000 jaar geleden gebruikt in het oude Egypte, maar deze sloten waren zeer groot ( ongeveer 30-60cm in lengte) en gemaakt van hout.

Egyptian Wooden Pin Lock

Wat is een pin-tumbler slot?

Het pin-tumbler slot is een slot met een mechanisme dat gebruikt maakt van pinnen van variërende lengte om te voorkomen dat het slot open gaat zonder de juiste sleutel.

Het uitwendige omhulsel van de pin-tumbler heeft een cilindrische opening waarin de plugs of metalen pinnen zijn ondergebracht. Het vergrendelingsmechanisme maakt gebruik van pinnen van verschillende lengtes om te voorkomen dat het slot open gaat. Om het slot te openen, moet de plug gedraaid worden. Dit gebeurt door het gebruik van de juiste sleutel.

Het pin-tumbler ontwerp is gebasseerd op één van de belangrijkste wals dat geboord is en zo typisch 5-6 cilinder gleuven heeft, die dicht bij elkaar liggen in één lijn. Een metalen pin of "tumbler", sluit nauw aan bij de wanden van elk van de gleuven. Een tweede metalen pin of "driver" zit boven de tumbler en duwt de tumbler naar beneden door een heel smalle spiraalveer, die permanent wordt gecomprimeerd als het in het slot zit.

Linus Yale Jr's pin-tumbler slot was vergelijkbaar met de uitvinding van Linus Yale Sr., maar gebruikte een smallere, platte sleutel met getande randen die vandaag nog steeds worden gebruikt. Wanneer de sleutel in het slot wordt gestoken, duwt ze de onderste pinnen in de juiste positie, wat ervoor zorgt dat de gebruiker de sleutel kan draaien en slot kan openen.

Het pin-tumbler cilinderslot met platte sleutel is gepatenteerd in 1861.

De foto toont een later patent van de verfijnde versie, geregistreerd in 1865.