How to lock your bike

Zo zet je jouw fiets op slot

Als het gaat om de beveiliging van jouw fiets, gaat het niet alleen om het kopen van het beste fietsslot. Het gaat er ook over hoe je ervoor kan zorgen dat jouw fiets goed vergrendeld is. In deze blogpost nemen we met jou onze toptips door om ervoor te zorgen dat je fiets veilig staat!

Schaf een degelijk slot aan

Dit lijkt misschien een open deur, maar zorg ervoor dat je een kwalitatief goed slot aanschaft. Voor jouw fiets zijn verschillende soorten sloten te koop, waaronder kabelsloten, beugelsloten en kettingsloten ((lees onze leidraad hier)). Daarnaast moet je de Sold Secure-beoordeling van het slot in overweging nemen: brons, zilver of goud. Ook hierover hebben we een blog geschreven - hier te lezen. Onthoud dat niet alle fietssloten hetzelfde zijn, dus het is de moeite waard om de specificaties tot in de details door te nemen.

Wist je dat? Gemiddelde waarde

Maak wiel, frame en een vast object aan elkaar vast

Voor de beste bescherming dien je niet alleen het fietswiel vast te leggen, maar altijd een combinatie van frame, achterwiel en slot met een vast object. Ons beugelslot met maximaal beveiligingsniveau is bijvoorbeeld leverbaar met een kabel voor nog meer vergrendelmogelijkheden, wat een extra afschrikking vormt voor mogelijke fietsendieven..

Wist je dat? Gebruik geen sloten

Locatie

je gebruikt jouw fiets wellicht voor woon-werkverkeer, voor in de stad, om naar de universiteit te fietsen of waarvoor dan ook. Het maakt niet uit waar je naartoe gaat, als je maar zorgt voor een goede locatie om jouw fiets op slot te zetten. Als het kan, zet je jouw fiets op slot langs een drukke weg en het liefst ergens waar zich CCTV-camera's bevinden. Als je veel fietsen ziet die aan een bepaald fietsenhek zijn vastgezet, is dat misschien een goede plek om ook jouw fiets op slot te doen. Zet jouw fiets niet in een steegje of in een zijstraat..

Wist je het?: 52% meer diefstal dan voorheen

Extra beveiliging

Thuis staat jouw fiets in de schuur of in de garage, dus daar hoeft je hem niet op slot te doen? Fout! Zelfs als je jouw fiets op een 'veilige' plaats stalt, zoals thuis in de garage of schuur (of op het werk), moet je altijd je fiets vastzetten met een slot. Op die manier voorkom je dat bij inbraak in jouw garage/berging de inbrekers er alsnog met jouw fiets vandoor kunnen gaan!

Wist je dat? Elke 5 minuten

Markeer jouw fiets

Wanneer je een nieuwe fiets aanschaft, moet je ervoor zo je het serienummer noteert. Bewaar de factuur en maak ook een aantal foto's van jouw fiets. Nog beter: maak ook een foto van het serienummer. Sla dit op jouw computer op en mail eventueel de foto's naar jezelf via Gmail, Yahoo-mail, Hotmail enz. zodat je er altijd bij kunt! Bovendien zijn er heel wat websites, waar je jouw fiets kunt registreren. Die paar minuten zijn ook zeker de moeite waard! Kras tevens jouw naam en postcode in het fietsframe. (Dit kan je met een aantal lagen doorzichtig plakband afplakken, zodat het lastig wordt om dat te verwijderen en de gegevens weg te krassen!)

Wist je dat? Studenten met een hoog risico

Demonteer je fiets en maak hem onaantrekkelijk

Dat klinkt je misschien gek in de oren. Wat we bedoelen met 'demonteren' is het verwijderen van het wiel of het fietszadel om te voorkomen dat mensen jouw fiets willen stelen. Je kan nog een stapje verder gaan en jouw fiets onaantrekkelijk maken door bijvoorbeeld ducttape op het frame te plakken. Zo kunnen dieven niet zien van welk merk de fiets is en ze willen de tape ook niet verwijderen om dat te ontdekken. Het doel hiervan is om het voor dieven lastig te maken jouw fiets te stelen!

Vergeet niet het frame met het slot vast te zetten!

Dat lijkt een voor de hand liggende opmerking, maar zorg ervoor dat je jouw fietsframe aan een stang of een fietsenhek vastzet. Als je alleen het wiel vastzet, dan nemen ze het frame mee en laten het wiel achter. Zorg er ook voor dat je jouw fiets aan een vast object vastmaakt dat massief is en in cement of beton is vastgezet, zoals stangen en fietsenhekken..

Aanbevolen vergrendeling

Verwijder accessoires

Is jouw fiets voorzien van een mand, een losse lamp, tas of bel - alles wat van jouw fiets kan worden verwijderd, zorg er dan voor dat je die verwijdert en meeneemt. Je kan ook een kabelslot gebruiken om de accessoires vast te zetten. Als vuistregel geldt: vastzetten als het kan en anders meenemen.

Jouw mening:

Fijn dat je onze blogpost hebt gelezen. Wat vindt je? Heb je nog toptips over het vastzetten van jouw fiets die je graag wil delen? Wij hebben een visuele leidraad met de beste praktijken samengesteld

Laat ons hier weten wat je denkt, laat een bericht achter op Facebook en tag ons op Instagram!