De geschiedenis van Yale

Yale is één van de oudste internationale merken in de wereld en één van de best gekende namen in de vergrendelingsindustrie. De Yale-geschiedenis legt belangrijke innovaties vast die niet alleen de evolutie van Yale, maar de hele vergrendelingsindustrie kenmerkt.

Het begin

Yale's roots liggen in het koloniale Amerika. De familie Yale besliste te emigreren naar de Nieuwe Wereld vanuit Noord-Wales. Enkele jaren later, ongeveer in 1840, begon Linus Yale Sr., met het ontwerpen en vervaardigen van een serie innovatieve en hoog beveiligde sloten in zijn Yale Lock Shop in Newport, New York. Hij specialiseerde zich in dure, handgemaakte banksloten.

Pioneer innovatie

Linus Yale Sr.'s zoon sloot zich aan bij het bedrijf van zijn vader in 1850. Hij vervolmaakte en patenteerde het pin tumbler cilinderslot van zijn vader en werd beschouwd als de vergrendelingexpert van zijn tijd. In 1862 introduceerde Yale Jr. het Monitor Bank Slot.  Deze zijn nu standaard combinatiesloten in heel de Verenigde Staten.

Yale Jr.

Yale Jr. was ook aan het experimenteren met een slot dat gebaseerd was op een mechanisme dat gebruikt werd door de oude Egyptenaren, zo'n 4000 jaar geleden. In 1861 en 1865 kende eindelijk succes in het creëeren van een patent op zijn belangrijkste uitvinding - het Yale cilinder slot. Yale Jr. veranderde de vergrendelingsindustrie voor altijd met zijn baanbrekende uitvinding. 

Wereldwijde uitbreiding

Vertrouwend op Yales patenten, Yales uitstekende naam en enorme vindingrijkheid richte in 1868 Yale Jr. samen met zijn collega Henry Towne het Yale & Towne bedrijf op. Ze startten op dat moment met 35 werknemers. Het bedrijf groeide en het werkterrein werd verbreed met handbediende hefwerktuigen, batterij gestuurde platform vrachtwagens. In 1879 werd de lijn van hangsloten geïntroduceerd. Yale & Towne kocht het berijf Norton's deursluiters en H. en T. Vaughan Ltd.

In de vroege 20ste eeuw breidde het bedrijf wereldwijd uit en had het al meer dan 12.000 werknemers in dienst. Gedurende de 20ste eeuw hebben aankopen, overnames en samenwerkingsverbanden met merken, zoals Guli, Chubb Locks, Parkes and CE Marshall, Yale wereldwijd bekend gemaakt.  


In augustus 2000 werd Yale gekocht door ASSA ABLOY Groep en het maakt sindsdien een belangrijk onderdeel uit van de wereldwijde marktleider in  oplossingen in deuropeningen.

Linus Yale Jr. veranderde de vergrendelingsindustrie voor altijd met zijn baanbrekende uitvindingen, maar meest van al met zijn Yale cilinderslot uitvinding. "